Veckans Retro v.15


Rock N´Roll Racing (Snes) 1993 (GBA 2003)

 


När jag först såg detta i spelhyllan trodde jag att det var yttligare en dålig Mario Kart kopia men bestämde mig för att hyra det ändå. Det visade sig att jag hade fel och att det var ett mycket roligt spel långt ifrån Mario Kart. 649kr fattigare stog det sedan i våran spelhylla.

Spelet är roligast när man spelar 2 spelare i split screen. En bra spelidé kombinerad med musik från bla Black Sabbath, Deep Purple mfl gör att detta spel är tidslöst. Detta spelet plockar jag fram då och då än idag.

Det finns en uppföljare till PS som heter Rock N´Roll Racing 2 - Red Asphalt, men detta är 3 dimensionellt och förstör i mitt tycke mycket av spelet. Det är inte grafiken som gör detta spelet bra utan kontrollen och spel idén.

Spelet går idag att köpa för ca 200-400kr på dom flesta köp/sälj siterna. Ett ganska högt pris men du får vad du betalar för. Spelet är även åter utgivet till GBA. Jag har inte testat det men det ser ut att vara samma på bilderna.

Som sagt ett mycket roligt spel. Har du det i din samling stoppa i det i maskinen och njut. Har du det inte så köp det och njut. Det är värt pengarna.

 

 

 

 

 

 


Artikel

Läste i dag en artikel i flera olika tidningar om unga spelare och deras natt sömn. Forskare har kommit fram till att spel inte påverkar undomars sömn och att dom har lika lätt att somna efter spel som efter en film. Vem betalar den forskarens lön!? En av dom sämsta och mest onödiga forskningarna på ett bra tag. Spel gör inte alltid att man har svårt att somna. Att spelande ungdomar är som levande zombies beror snarare på att dom sitter uppe och spelar hela nätterna och inte går och lägger sig.

Jag själv påverkas ibland av mitt spelande när jag ska sova på så sätt att jag ligger och drömmer om spelen hela nätterna vilket stör mig. Men detta är lätt avhjälpt genom att jag kopplar bort allt som har med spel att göra minst en timma innan jag går och lägger mig och gör något annat istället tex kollar på något tv program. (Ja jag börjar bli gammal) :)

Spel är och förblir ett intresse för mig som jag pysslar med på min fritid vid sidan om jobb, familj, vänner m,m. Den dagen jag känner att spelandet blir mer ett måste än ett nöje lägger jag ner. Det var tex därför jag la ner WOW som är ett riktigt kul och bra spel men kräver att man spelar extremt mycket och hänger med på raider så ofta som möjligt När man lagt ner hundratals timmar och fått bra gear kommer nästa patch och man får börja samla igen. Detta gör att spelet aldrig tar slut och att man hela tiden måste spela för att hänga med.

Jag vill starta mina spelmaskiner när jag känner för att spela inte för att jag måste. Nu blev detta inlägget längre än jag tänkt mig och handlade om mer än artikeln jag tänkt kommentera. Men det blev som det blev när det inte blev som det skulle. Kort och gott: Spela med måtta.

Veckans Retro v.14


 

 

Super Genintari (Nes, Snes, Sega, Atari) 2008?

I brist på tid och material till veckans retro får det handla om denna maskinen i stället. Om man kan kalla den för retro vet jag ej men det är iallafall retro maskiner i den. Det är alltså en Super Genintari. Aldrig hört talas om den? Det kan bero på att det är ett amatör projekt som aldrig vart ute på marknaden. Den har Nes, Snes, Sega Mega Drive och Atari 2600 inbyggt i en konsoll. Ja vad ska man säga mer än att det är ett gediget bygge som gärna hade fått stå i mitt vardagsrum.

Mer info hittar ni här

 

 

 

 

 


Burnout Paradise (PS3)

Lägg 299 kr på detta spelet i PSN och du har spenderat dina pengar väl. Då får du även alla expansioner på köpet. Igår kväll efter många timmars spelande lyckades jag äntligen ta min platinum trophy. Söker du efter ett "racing" spel är detta spel inget för dig. Gillar du att köra i överdrivet hög fart i motsatt trafik riktning på en motorväg och bli belönad för att du bara nästan krockar har du hittat helt rätt.

Spelet går ut på att vinna en rad olika tävlingar med olika regler. Bla Road Rage som går ut på att preja så många bilar som möjligt av vägen, Marked man som går ut på att försöka att ta sig från punkt A till B utan att bli prejad av vegen m,m.  Självklart finns det även race som går ut på att komma först över mål linjen.

Spelet har ett grymt bra soundtrack och innehåller även klassisk en del klassisk musik vilket känns konstigt till en början. Men faktum är att det är något speciellt med att smasha allt man ser till tonerna av Johann Sebastian Bach. Spelet har även sandlåde läge där man kan åka fritt i staden och leta upp skyltar, genvägar, hopp mm för att låsa upp olika trophys.

Spelet har även ett bra online läge med massor av tävlingar och utmaningar. Men för att spela online bör du ha bra tålamod då många spelare inte verkar förstå hur man läser och följer anvisningar till co-op uppdrag. En bra spel idé och ett grymt soundtrack gör att detta spelet hamnar högt upp på min lista över bra spel.


Betyg: 8 av 10
Spelet finns även till Xbox360 och PCVeckans Retro v.13


Tetris Attack (Snes) 1996

 

Detta är ett av dom roligaste pussel spelen som någonsin skapats. Det är ett mycket bra exempel på att det enda som behövs för att göra ett bra spel är en bra spel idé. det spelar ingen roll hur bra grafik spelet har eller om man styr det med 10 knappar och 70 olika knapp kombinationer. Här är det en knapp och ett styrkors som behövs. Hela spelet bygger i stället på snabbhet och snabb tänkande.

 

Rivaliteten bland oss syskon var extrem och vi slutade allt som oftast som bittra fiender efter en tetris attack runda. När jag efter en veckas hård träning fortfarande fick stryck av lill syrran på 10år var förnedringen total. Detta jämnade efter ett tag ut sig och matcherna blev allt jämnare. Vi satt i timmar och spelade och våra kombos blev större och större. Till slut var dom så stora att vårat stackars snes började lagga för att det inte längre orkade med.

 

Detta spelet är totalt tidslöst och slår än i dag dom flesta spelen på marknaden. Plockar jag fram detta spelet idag kommer min gamla rivaler att inom ett par timmar sitta framför tv´n med mig igen och matchen kan åter igen börja. Har man väl börjat spela detta extremt beroende framkallande spel kan man inte säga nej till en match. Detta spelet har gjort att jag än idag drömmer om olika tetris attack kombinationer vissa nätter.

 

En dröm vore att något spel bolag släppte ut detta på PSN och andra online spel butiker. Tänk vilken potential det skulle ha med dagens teknik. Tänk vilka oändligt roliga matcher man skulle kunna ha online mot spelare i hela världen. Jag har spelat en del olika varianter på tetris attack men alltid med någon form av modifiering vilket gjort att inget kommit upp i samma klass som detta. Självklart kan inte dom inte släppa det med yoshi & co men det är inte det viktiga bara dom släpper det med exakt samma spel sätt.

 

 

 

 

 

 


Borderlands (PS3)

Detta spelet fick jag till min PS3 när jag köpte den. Jag tänkte då att det som vanligt är ett skit spel som dom mest slänger med för att bli av med, men jag hade fel. Borderlands är ett FPS/RPG med level system och talent tree. Du väljer att starta med en av 4 olika klasser (hunter, siren, berserker och soldier) alla med olika styrkor och svagheter. Spelet börjar som dom flesta spelen av den här typen med ett par lätta uppdrag och du kommer snabbt upp i level 5-6.

Spelet har ganska lam story line som går ut på att man ska hitta "The Vault" för att rädda "Pandora" som mest kan liknas vid den största soptipp du någonsin har sett. Det finns ett par relativt stora områden att utforska och en hel del olika uppdrag. Som i gammal god RPG anda måste du nå vissa levlar för att kunna utföra olika uppdrag och använda olika vapen (enligt Gearbox ska det finnas runt 260 000 olika vapen i spelet). I spelet finns olika special vapen (gröna, blå och lila vilket känns igen från ett visst mmorpg :). Vapnen har olika attack tex elektricitet, eld mm. Vissa fiender är resistanta mot olika element medans dom är svaga för andra vilket medför att man får tänka lite taktiskt.

Detta är ett stort spel som tar många timmar (ca 30-35 timmar) att gå igenom och med andra varvet på spelet har man nästan den dubbla tiden. Vill man dessutom levla alla klasser till 50 som är level cap har man sjukt många timmar spel framför sig. Spelet går att spela online med dina vänner och stöder co-op med upp till 4 spelare. Online kan du även köra arena matcher och duellera. Det finns i skrivande stund redan 3st expansioner att köpa i PSN med nya områden, mängder med nya uppdrag och nya trophys att erövra. En av expansionerna gör även att man kan levla till 61. Det finns fordon i spelet men dom spelar ingen central roll för spelet vilket jag tycker är tur för att styrningen enligt mitt tycke är helt värdelös.

Spel längden och den sjuka humorn i spelet gör att detta är ett av mina favorit spel. Du kan köpa spelet nytt för mellan 300-400kr (ca 600 med alla expansionerna) vilket är enormt mycket spel för pengarna. Tycker du om den här typen av spel kan jag varmt rekommendera detta.

Betyg: 8 av 10

Spelet finns även till Xbox360 och PC


PS3 Top10

Här är min top 10 lista över spel på PS3. Spelen på listan är bara spel jag själv spelat. Eftersom jag inte har spelat alla spel så finns det säkert spel där ute som är bättre än dom jag listat.

1. Final Fantasy XIII
2. Uncharted - Drakes Fortune
3. Borderlands
4. Army Of Two - 40th Day
5. Burnout Paradise
6. Guitar Hero 5
7. Zen Pinball*
8. Assasin´s Creed
9. Red Alert 3
10. Pain*

* PSN

Trophys/Achivement

Trophys/Ach är enligt mitt tycke något av det bästa som hänt spel världen. Det ger spelen ett helt nytt djup och en anledning till att spela spelen om och om igen. Det hände nästan aldrig att jag gick igenom spel 2-3 gånger innan för jag såg ingen anledning till att hitta alla vapen, skatter och andra hemligheter när man redan klarat spelet. Nu anser jag att man klarat spelet först när man har 100% Trophys/Ach. När man ser slut texten rulla förbi vet man att man klarat halva spelet och gör sig redo för att fin kamma spelet på alla dess hemligheter.

Jag läste för ett tag sedan i en speltidning där man tyckte att nerladdningsbara expansioner till spelen förstör glädjen med att klara ett spel för att 100% Trophys/Ach plötsligt kanske bara är 75%. Jag tycker tvärt om. Jag tycker det höjer värdet på ett spel att man kan plocka fram spelet igen istället för att det står och samlar damm eller att man säljer/byter bort det. Alltså en anledning till att spara sina spel.

En sak jag däremot tycker är mindre bra är alla nerladdningsbara repriser av gamla klassiska spel tex Final Fantasy 7 på PSN. Det tycker jag förstör hela grejen med att samla och spara sina gamla klenoder. Vad är värdet på dom gamla spelen när man kan ladda ner dom för 45-100kr.

Men för att inte hamna för mycket "Off Topic" vill jag bara säga att Trophys/Ach är ett stort steg i rätt riktning. Nu fattas bara att dom gör så man kan få användning av dom i annat syfte än att skryta med. Dom skull kunna göra så man låser upp olika saker i tex Playstation Home som jag annars tycker är helt till intet sägande. Eller varför inte bjuda på nerladdningsbart material när man når vissa olika nivåer som ett tack för att man troget spelar på deras konsoller och lägger alldeles för mycket pengar på att köpa spel till dom.

RSS 2.0 bloglovin